ArtNotes
Oogstdag – 3202

Oogstdag – 3202

Uit de serie ‘Toekomst’

[2023-09-04]

Hoe ziet de landbouw er straks uit? In ieder geval heel anders dan hoe Van Gogh het zag. Maar ook ons beeld zal niet meer kloppen.

De koeien die door de straat worden gedreven naar een andere wei. De geur van vers gemaaid gras. De boer die zijn akker ploegt. Schapen die met Border Collies bijeen worden gedreven. Korenschoven – maar die waren al tijdje weg, alleen nog te bewonderen op de jaarlijkse oogstdag. Zeisen, schrepels, allemaal al verdwenen. Hooivorken zag je voor het laatst bij de laatste boerenprotesten, begin 21e eeuw. Weet je nog?

Het prachtige en nostalgische beeld van het boerenland zit veilig in mijn hoofd. Buiten vliegen nu de drones af en aan en klinkt het gezoem van robotzaaiers, robotmaaiers, robotploegen en de AI-gestuurde dorsers, rooiers, schudders en hakselaars. Geen mens meer te zien. Een hoop gezoem, maar niet van bijen – die blije bevruchters zijn nu kleine, multifunctionele drones geworden die alles in de gaten houden, zoekend naar de laatste wolf, die zich angstig schuil houdt onder zonnepanelen. De Jager is weliswaar weg, maar dat is geen garantie voor leven.
Geen koeien of schapen meer in het land, die zijn vervangen door kweek- en kunstvlees en artificiële melkproducten. Het gemaaid graaigras geeft geen geur af.

Ja, de zon is nog hetzelfde. En haar energie wordt maximaal geoogst in mega- zonneweiden: No Farmer, No Energy!

Gelukkig is 3202 nog ver weg. Je zou er heimwee van krijgen.