ArtNotes
2023. Kunst, kunstig, kunstmatig

2023. Kunst, kunstig, kunstmatig

Voor de Kunstroute Dwingeloo 2023 besloot ik een idee uit te werken dat al lange tijd in mijn hoofd ronddraaide. Een expositie met eigen schilderijen, gecombineerd met video’s en projecties. In de aanloop er naar toe kwam generatieve AI erbij: kunstmatige intelligentie die op basis van een prompt – een korte regel met woorden – afbeeldingen kan genereren.
Ik gebruikte daarvoor een API van Stable Diffusion in combinatie met pythonscript dat realtime gesproken tekst (audio) omzette in digitale tekst en deze vertaalde in het Engels. Deze tekst werd samen met afbeeldingen van mijn schilderijen als input aan het model aangeboden; het resultaat – een afbeelding op basis van de tekst met herkenbare kleuren en compositie van mijn schilderijen – werd vervolgens via projectie-software geprojecteerd op een leeg doek op een ezel. Als een toverdoek.

Naast deze door AI gegenereerde afbeeldingen projecteerde ik transparante video’s op de schilderijen: een koe die over een schilderij van de Dwingelse Es wandelt, een raaf, gevangen in een schilderij en een vrij rondvliegende uil. En niet te vergeten, ook toen al: roodkapje en de wolf die alleen bewoog als de toeschouwer niet keek.

En dit alles tegelijkertijd en in een prachtige setting: onze gerenoveerde Deel. Deze interactieve multimedia expositie werd zeer gewaardeerd en heeft mij ook geïnspireerd om naast muziek en schilderen ook video-art te omarmen en deze kunstvormen te integreren.
De toepassing van AI in het werk leverde boeiende discussies op: is dit kunst of is het kunstig?

Een korte impressie: