ArtNotes
Vincent was here …

Vincent was here …

Locale thema’s, Van Gogh en Generatieve AI

In 1883 was Vincent van Gogh in Drenthe. Het was maar voor een paar maanden, maar voor deze prachtige provincie genoeg om een diepe indruk op hem te maken en hem te inspireren.

Het is augustus 2023, 150 jaar later. Wat zou Vincent schilderen als hij nú in Dwingeloo zou zijn?
Wat zou hem nú inspireren in zijn kunst?

Deze vraag inspireerde mij voor een experiment: op basis van lokale thema’s heb ik met behulp van generatieve artificiële intelligentie (AI) afbeeldingen gemaakt en/of bewerkt en deze vervolgens ‘vervangoght’.

Het experiment groeide in korte tijd uit tot een twaalftal – inmiddels dertien – afbeeldingen en teksten, allemaal over actuele thema’s die (ook) het dorp Dwingeloo bezig houden. Klimaatverandering, zo extreem merkbaar in de zomermaanden van 2023, de wolf – natuurlijk – en de bollenteelt. Maar ook de sterrenkunde, geen ‘actueel thema’, maar de parel van Dwingeloo en bovendien … iets met Van Gogh doen, zonder sterren? Onmogelijk!

In de onderliggende pagina’s kunt u de afbeeldingen zien, samen met mijn eigen uitleg; vaak luchtig, soms ongemakkelijk, maar altijd met een knipoog.

Ik wens u minstens net zoveel plezier als ik had met dit experiment.

Anno 2024: inmiddels gaat het project door en zijn er nieuwe pagina’s bijgekomen. Zo wordt het langzaam een blog…


LOCAL WARMING …
Het brinkdorp Dwingeloo is prachtig. Een fijne plek om te wonen, werken, creëren én recreëren. Een oase van rust, zeker in deze turbulente tijden met wereldwijde hittegolven, overstromingen, bosbranden en B&B’s vol liefde!

We koesteren ons dorp. En dat is nodig, want het kan verkeren …


ROODKAPJE WAS HERE, TOO …
De wolf kán niet ontbreken in deze Van Gogh-serie. Roodkapje dus ook niet. Een knipoog naar een lastig lokaal thema.


ALS HET LENTE WORDT …
Dwingeloo is groen én kleurrijk. En een kunstdorp!
Allemaal fijn, maar er zijn ook dingen waar je het eigenlijk niet over kunt hebben … maar ik doe het toch.


RUIMTE EN TIJD

Oeps, die bollen liggen me zwaar op de maag. Na deze zware kotst even wat ruimte en tijd voor iets luchtigs.
Dwingeloo staat niet alleen bekend als prachtig brinkdorp, grenzend aan het Nationaal Park Dwingelderveld en om de vele kunstenaars die hier hun inspiratie vinden. Dwingeloo staat óók bekend – en wel wereldwijd! – als sterrenkundig dorp, het centrum van Astron.

Dat móet Van Gogh tijdens zijn bezoek aan Drenthe in een soort futur déjà vu hebben geïnspireerd tot de ‘De Sterrennacht’. Ook de ontdekking van de hemel is onlosmakelijk verbonden met de sterrenwacht van Dwingeloo. En hoor je ‘het fluisteren der leegte in de radiotelescoop’?

Wat een parel is Astron voor Dwingeloo!

Maar wat zien die duizenden antennes van LOFAR eigenlijk? Zijn het wel alleen ontvangers van radiostraling of zenden ze misschien ook radio uit?
Worden er misschien groene mannetjes hierheen gelokt? Of zijn die groene mannetjes hier allang en zenden ze via de antennes een SOS uit. ‘HELP!’, net als de ‘boerenbordjes’ in de weilanden, maar dan als Sirenenzang van de 21e eeuw.

En verbergt het dorp Dwingeloo zelf nog meer geheimen van het heelal?

TOEKOMST

Een nieuwe blog, wat meer gericht op de toekomst.