ArtNotes
Boontjes doppen

Boontjes doppen

Uit de serie ‘Roodkapje was here, too …’

[2023-09-05]

 

 

De wolf is nog maar kort terug in ons land of mensen – én in ieder geval één kunstenaar – grijpen hun kans op wat extra aandacht.
“Stop de wolf” toetert een groep ‘die bestaat uit voor (!) en tegenstanders van de wolf in Nederland’. En ‘hier wordt de waarheid getoond over de wolf’, roept groep “Geen wolf”. Dat zal, maar als de waarheid wordt geclaimd, verlies ik direct mijn interesse. En nu ken ik dus helaas de waarheid over de wolf niet.

Wilt u meer of minder wolf in Drenthe?
Nou, ‘we’ weten het wel! En zo moeilijk is het helemaal niet! ‘De provincie gaat wolven langzaam laten wennen aan vleesvervangers’, kopt Nieuwspaal.

Grappig bedoeld, maar het kán echt!
Nou ja, niet helemaal met vleesvervangers, maar wel met ‘dier-lijkvleesvervangers’.
Niet dat gekweekte spul – bweh!
Maar met Piggy Sooy!

Jawel, Piggy Sooy: “Vleeseiwitten met een plant als draagmoeder”!
Een boon die door ‘transgenese’ (even opzoeken!) eigenschappen van varkensvlees heeft. Het ís een boon, het ziet er uit als boon, het smaakt naar varken én het ís een varken! Een varken in boonvorm, ik verzin het niet! Ik denk bij sommige mensen overigens dat transgenese al lang bestaat of een uitkomst kan zijn, maar dat terzijde.

Bartje bidt nie veur brune bonen.
Maar Bartje kent Biggetje in een Boon niet! En er is meer: Koe in een Erwt: een erwt met de smaak en de cellen van een mals biefstukje.
En Vis in de Distel, dit stekelig baarsje is op de schil gebakken het lekkerst.
Het is allemaal nog heel experimenteel, maar de producten van De (S)lach(t)ende Tuunder – “le haricot qui rit” – liggen binnenkort in de super.

Naast het kweekvlees van Kweken=Eten (met hun TeeltSchijf en -Bal, de WasKip en de KabelBouw) en de Vegetarische Slagerij (met hun Stuntvlees en OntplofKip)! Die het overigens wel kan schudden met deze transgenese: het tijdperk van vegetariërs en veganisten is nog maar net begonnen of we moeten weer aan het vlees! Eet je vlees? Ja, maar alleen plantaardig!

Maar even terug naar de wolf. Europa overweegt de wolf vogelvrij te verklaren (lees: afschieten, vergiftigen, uit raam gooien, zichzelf in een beerput laten storten of ontploffen) – is Hoekstra soms al in functie? De wolf is de mens de mens, om het maar eens om te draaien.

Maar de oplossing is veel simpeler én diervriendelijk: stop een Schaap in een Brandnetel en de wolven vreten voortaan je moestuin onkruidvrij! Vee veilig, boer X veilig, wolf Y veilig. Iedereen blij! Behalve de jager dan: die moet voortaan boontjes doppen!

En je moet niet alles geloven wat je leest!

De foto’s zijn geheel door AI gegenereerd. Onder mijn regie natuurlijk, anders wordt het een zooitje. Het heet niet voor niets ‘AI’!