ArtNotes
De Parkinsonroute

De Parkinsonroute

Uit de serie ‘Als het lente wordt …’

[2023-08-22]

Prachtig, al die kleurrijke bloemenvelden in de lente in Dwingeloo en omgeving!

We zijn het stadium van ‘groenste dorp van Europa’ dan vér voorbij: de velden kleuren paars, geel, roze en rood, tot aan de horizon. Het dode oranje uitzicht van de vroege lente heeft plaatsgemaakt voor de prachtige kleuren van tulpen en andere bloemen. Een streling voor het oog van de kunstenaar. En voor fietsers. En helemaal voor fietsende kunstenaars!

De trotse telers nodigen u – wandelaar, fietser en automobilist – van harte uit voor een tocht langs de Drentse Tulpenvelden!
Je kunt zelfs Bij Nacht Genieten Van De Tulpenpracht! En wat dan vooral zo fijn is: er zijn haast geen insecten meer die u kriebelen, steken, in uw neus, mond, oren of ogen vliegen of aan u vastplakken en u achtervolgen en ook geen vleermuizen die in uw haren vliegen!

Met dank aan de gewasbeschermende middelen, wat een prachtig spul maakt de agroindustrie toch! “We helpen planten gezond te blijven. Oh, en mocht ú ziek worden van óns spul – wat volgens eigen onderzoek niet kan – dan leveren wij u ook zelfzorgproducten voor uw gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld bij schimmelinfecties. Maar dat werkt natuurlijk niet voor schimmels die door onze gewas-bescherming resistent zijn geworden. Ja, hé, je kunt niet alles hebben. Wij wel”.

Ach, neem het de tulpen zelf niet kwalijk! Zij hebben hun verleidelijke kleuren, geuren en prachtige vormen van Darwin gekregen om insecten te lokken en zo als soort voort te bestaan. Zij hebben daar de agro-industrie helemaal niet voor nodig, in tegendeel! Maar dat levert de industrie niets op.

Denk maar niet aan hun geldzucht als u door de bollenvelden fietst – ik wil uw plezier niet verdelgen. Oke, ‘De Parkinsonroute’ klinkt ook niet echt vriendelijk. ‘Fietsen tussen de bloemen’ dat wilt u graag horen – en ik ook.

Maar dat kan niet verbloemen dat het hier gaat om gif. Niks ‘gewasbescherming’ of ‘ook planten hebben recht op een goed gevulde medicijnkast’ (14e actiepunt uit BBB-verkiezingsprogramma 2021!). Die ‘medicijnkast’ dient alleen de agro-industrie (en een paar andere geldwolven) en maakt ons ziek! En jullie ook! Het gebruik van dit gif is direct gelinkt aan (onder andere) de ziekte van Parkinson.

Zo stelt ook Bas Bloem*, hoogleraar neurologie en expert op het gebied van Parkinson. Hij maakt zich hier al heel lang zorgen over: “hoe leggen we volgende generaties uit dat zij Parkinson kregen, omdat wij aarzelden om maatregelen te nemen?”.

Gifvrij, duurzaam gebruik van landbouwgrond. Dat gebruikt wordt voor voedsel, want ‘die bollen zitten mie dwars veur de hals’; ik bid nie voor bollen! Is dit nou zo gek gedacht?

* What’s in a name?
Ik kan er niets aan doen, het triggert mij gewoon:
– Bas Bloem en de bloembollen
– Thijs Kuiken, ‘hoogleraar vogelgriep’
– Benno Baksteen en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers
– Burgemeester Jager en de wolf

#trotsopdeboerenkool


Don’t blame me: alle afbeeldingen zijn geheel door AI gegenereerd.