ArtNotes
Water – lelies

Water – lelies

Uit de series ‘Local warming …’ en ‘Als het lente wordt …’ 

[2024-02-26]

Ik dacht toch echt dat de hoge zandgronden van Dwingeloo e.o. pas over een lange tijd, eens, ooit door global warming onder water zouden kunnen komen te staan.  Maar met lelieteelt gaat dit véél sneller! De ‘monster-machines’ – dé trots van de lelieboer – hebben het zo voor elkaar! Beetje aanstampen en hoppa! Oeps, sorry, worm.

En nu zijn de prachtige essen rond Dwingeloo – ooit vruchtbaar gemaakt land – veranderd in grote meren! Al vele maanden staat het water op de essen want de grond kan niet meer absorberen. Er leeft al weinig in de zwarte aarde na een lelieteelt, maar nu is zelfs de laatste regenworm verdronken!

Misschien zwemmen er straks vissen! En kunnen we er recreatieplassen van maken, waar Giethoorn jaloers op wordt. Kan Dwingeloo op het Monopoleliespel, Ons Dorp! Mooie waterlelies aan de randen. En stranden! Biertje erbij , beetje zwemmen. Hoewel,  het is wel een BBB-tje giftig, deze ‘vanderplasplas’. Misschien toch een bordje ‘Help’ aan de rand zetten.

Misschien bouwen we wel een nieuwe dorp aan dit nieuwe water. En veranderen de lelievelden dan in een Blauwe Leliestad! Je moet een beetje omdenken, toch?

En wat zijn toch de grote hopen in het water? Lelie-afvalhopen, waarin de in potentie dodelijke schimmel Aspergillus Fumigatus door de pesticides lekker resistent wordt tegen anti-schimmel behandeling? Nee joh, het zijn grafheuvels, die zijn wel meer te vinden in de buurt. Alleen zijn deze nu omhoog gekomen. En door de teler heel aardig voorzien van de bij een graf gebruikelijk bloemetjes: de lelie-grafheuvels!

Lelieveld aan de Bokkebunstweg in Dwingeloo. November 2023